mei 09

Demonstratievluchten elektrisch vliegtuig op Teuge

Op het event Cleantech Tomorrow was het al te zien, het elektrische vliegtuig. Bijna twee weken later is de licentie er om te vliegen in Nederland. Daarom organiseert de Cleantech Regio nog een aantal demonstratievluchten met dit vliegtuig.

Zaterdag 12 mei zal tussen 11.00 en 13.00 uur het vliegtuig vier vluchten maken van circa 10 minuten. En er mag per vlucht één passagier mee van maximaal 50 kilo. Belangstellenden hiervoor kunnen zich aanmelden via een mailbericht aan communicatie@cleantechregio.nl. Dit moet gebeuren voor vrijdag 11 mei 16.00 uur. Bij veel belangstelling worden de vier plaatsen verloot.

E-vliegtuig
Cleantech Regio en iFly (www.ifly.eu), importeur voor de Benelux van de Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel, maken deze demonstratie gezamenlijk mogelijk. Elektrisch vliegen is een belangrijke ontwikkeling op weg naar een duurzame toekomst. Op het gebied van duurzaam vervoer zijn elektrische auto’s, fietsen en scooteren al behoorlijk ingeburgerd. Maar elektrisch vliegen, dat is ‘the next level’.

Cleantech Tomorrow
Op zaterdag 21 april en dinsdag 24 april was het elektrische vliegtuig al te zien tijdens het duurzaamheidsevent Cleantech Tomorrow. Circa 2500 bezoekers bezochten dit meerdaagse evenement.

 

Het bericht Demonstratievluchten elektrisch vliegtuig op Teuge verscheen eerst op Bedrijvenkring Zutphen.

mei 09

RCT Gelderland publiceert jaarschrift 2017

Robot, cobot… collega’s met een chip

Bijna vierhonderd Gelderse bedrijven vonden in 2017 een geschikte samenwerkingspartner om vernieuwende ideeën te ontwikkelen. De maakindustrie ondersteunen bij de omslag naar slimmer produceren is een van de kernopdrachten van RCT Gelderland. In het zojuist verschenen jaarschrift over 2017, dat de titel ‘Robot, cobot… collega’s met een chip’ draagt, staat RCT Gelderland hier uitgebreid bij stil.

RCT Gelderland is het Regionaal Centrum voor Technologie. Innovatiemakelaars ondersteunen, verdeeld over zeven regio’s binnen de provincie, de maakindustrie om slimmer en duurzamer te produceren. Samen bereikten zij het afgelopen jaar meer dan duizend ondernemers in diverse industrieën, de meeste (meer dan zevenhonderd) in de maakindustrie. Daaruit kwamen 372 samenwerkingen voor, 75 meer dan in 2016 (297). Veelal betrof dit een samenwerking tussen bedrijven (198 keer), maar ook tussen bedrijven en kennisinstellingen (73 keer) en daarnaast ging het om deelname aan clusters. Clusters zijn groepen bedrijven die in alle openheid met elkaar kennis delen rondom een actueel thema. Bij dat delen van kennis is de innovatiemakelaar doorgaans nadrukkelijk betrokken. In 2017 startte RCT Gelderland vijf nieuwe clusters: Made in Apeldoorn, Smart Maintenance, High Tech & Sustainability, Smart Building en IoT (Internet of Things) Farm.

In 2017 hebben de innovatiemakelaars in verschillende regio’s samengewerkt met bedrijven rondom het gebruik van cobots. Cobots zijn collaborative robots, die met name voor kleinere productieaantallen geschikt zijn en die medewerkers een helpende hand bieden. In de Achterhoek haken steeds meer maakbedrijven aan bij de ‘cobotpool’. Daarnaast is in 2017 het fieldlab robotica in Harderwijk operationeel geworden, waar mensen worden opgeleid in robotica. Onderhoud aan robots en machines kan ook ‘smart’; dankzij sensoren geven zij zelf aan wat zij wanneer nodig hebben. Om dit in goede banen te leiden zijn mensen nodig die de nieuwste technologieën kunnen implementeren. Daarom zijn Gelderse bedrijven samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de particuliere post-hbo-opleiding New Engineers gestart. Deze en andere onderwerpen en projecten waar RCT Gelderland zich in 2017 voor heeft ingespannen, worden belicht in het jaarschrift 2017. Het is te downloaden op www.rctgelderland.nl (rechtstreeks naar de download: https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/rctgelderland/5aec8889380d6_RCT_Gelderland_jaarschrift_2017_LowRes.pdf).

Het bericht RCT Gelderland publiceert jaarschrift 2017 verscheen eerst op Bedrijvenkring Zutphen.

mei 04

Verslag ledenvergadering

Algemene ledenvergadering bij de IJsselstroom

Het verslag van de ledenvergadering op 17 april 2018 is beschikbaar via de ledenpagina.

Het bericht Verslag ledenvergadering verscheen eerst op Bedrijvenkring Zutphen.

mei 02

17 mei: bedrijfsbezoek Alginaatfabriek Zutphen

VNO-NCW Stedendriehoek en het Cleantech Center nodigen je uit voor een wel heel bijzonder bedrijfsbezoek op donderdag 17 mei aan de nieuwe Alginaatfabriek (in aanbouw) in Zutphen. Dit is zo bijzonder omdat deze grondstof fabriek een wereldprimeur is voor Zutphen.

Waterschap Rijn en IJssel bouwt samen met diverse partners een fabriek van meer dan 11 miljoen euro. De grondstof die hier geproduceerd wordt kan goed worden gebruikt voor land- en tuinbouw, papierindustrie en de bouwsector.

Het bedrijfsbezoek begint met een ontvangst bij het Cleantech Center in de Broodfabriek in Zutphen. Daar gaan ondernemers en het Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe met je in gesprek over de economische kansen van de vijf grondstoffen die afkomstig zijn uit het afvalwater. Specialisten van beide waterschappen vertellen wat de waterschappen met deze grondstoffen van plan zijn en hoe zij graag met je samenwerken.
Het volledige programma is als volgt:

15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Welkomstwoord door Cleantech Center en VNO-NCW Stedendriehoek
16.05 uur Korte kennissessies over de grondstoffen uit afvalwater
16.30 uur ‘Waterschappen en ondernemerschap: een natuurlijke combinatie’
16.50 uur Met de bus naar de Alginaatfabriek
17.00 uur Rondleiding
17.45 uur Terug naar de Broodfabriek voor netwerkborrel

Aanmelden kan hier!

 

Het bericht 17 mei: bedrijfsbezoek Alginaatfabriek Zutphen verscheen eerst op Bedrijvenkring Zutphen.

apr 27

Brief over de N348 aan de provincie

De Bedrijvenkring Zutphen spant zich voor een goede ontsluiting van Zutphen naar de A1, met oog voor veiligheid en leefbaarheid. Daarom zitten we om tafel met aanwonenden van de N348 en hebben we samen met hen een brief naar de provincie gestuurd.

Klik hier om de brief te lezen (je wordt naar de website van de provincie gestuurd).

Het bericht Brief over de N348 aan de provincie verscheen eerst op Bedrijvenkring Zutphen.